Vítejte, Host
Uživatelské jméno Heslo: Pamatovat si mne

Téma: Mechanismus pátých dveří

Mechanismus pátých dveří 11 roků 7 měsíců ago #42167

• Mav.
  • Fresh Boarder
Ahoj,

Asi mi odešel otevírací mechanismus pátých dveří. Konkrétně spodní část nad nárazníkem, která má po uvolnění zámku v horní části ve dveřích ty dveře nadzvednout, aby se pak daly rukou otevřít.

Nevíte kdo by to uměl v Praze opravit? Vlastně vůbec, kdo se v Praze zabývá opravami brouků.
U Klokočky o tom moc nevědí a ještě si řekli o 900 Kč za hodinu práce + materiál, který má stát minimálně 1 200 Kč.

Díky

Mav
Administrátor zakázal veřejné příspěvky.

Re: Mechanismus pátých dveří 11 roků 7 měsíců ago #42168

• Johnny
  • Senior Boarder
  • Obdržená poděkování 3
Ahoj, prosím o podrobnější popis - to co popisuješ se mi nezdá.
Popiš co to dělá po odjištění zámku.
1.9 TDI - Nesmrtelná klasika

Re: Mechanismus pátých dveří 11 roků 7 měsíců ago #42169

• Mav.
  • Fresh Boarder
Ahoj Johnny,

Po odjištění na dveřích řidiče ty 5. dveře jenom mírně poskočí nahoru a když je pak beru rukou, tak tam něco stále jako by překáží je zvednout. Jde to do tvrda jakoby na kov.
Musím to zkoušet víckrát a někdy náhodně vyskočí výše a jsou zvednout. A nebo říci spolujezdci aby pod ně strčil ruku zatímco je odemykám mechanismus na dveřích u řidiče. Podotýkám, že mám model po faceliftu v roce 2005. Nevím jestli to je z avataru poznat.
Nebo taky při troše štěstí se mi podaří otevřít dálkou (funguje zvláštně na 5. dveře) a potom je to snadný, protože držím prsty pod 5. dveřmi a sám zajistím aby svoji vahou asi nespadly pod ten zobáček po uvolnění zámku a tak je mohu zvednout.
Každopádně jsem ten vyhazovací mechanismus ukázal přijímacímu technikovi u Klokočky a tomu zůstala ta tvrzená guma (nebo spíš plast ?) na levé půlce v ruce po krátkém šmátrání. Asi už byla načatá (teď už tam každopádně leží jen silou vůle), protože jinak ty dveře tedy nejdou jen tak zaklapnout, docela se s nimi musí bouchnout, což mne také štve a může to být příčinou toho že se ten spodní díl zamykacího ústrojí dřív ochodí nebo i poničí.
K té dolní polovině mechanismu: Uprostřed je čep, do kterého zapadá zámek ze shora ze dveří, a po stranách čepu jsou dvě plošky. Ta vlevo co jí padá ta tvrzená guma má jakoby sílu, že je pod ní pružina,a ta vpravo jde zmáčknout celkem snadno. Buď unavená pružina a nebo jak říkal ten přijímací technik, je to spíš jen na krytí otvoru vpravo od čepu a nemá to vyhazovací funkci na ten zámek nahoře.
Jinak i ten zámek v 5. dveřích má asymetrický profil. Zub vlevo je hlubší a zub vpravo je menší.
Při zmáčknutí ovládání na dveřích zámek ale pokaždé cvakne, jakoby dobře, snaží se otevřít.
Když ho zacvaknu rukou při otevřených 5. dveřích (zkouška na sucho) a otevřu jej odemykáním na dveřích řidiče, tak odskočí jak by asi měl.
Ale nemám s VW zkušenosti, třeba je motorek unavený taky, kdo ví.
Neškodilo by to ukázat někomu v Praze nebo okolí, kdo už něco podobného už řešil. Z Klokočky mám strach, že těch brouků moc neprodali a neservisujou, tak se to taky budou jen učit. Možná, že je to taky jen Golf mechanismus, ale to já nevím a oni mi to nepotvrdili.

Díky

Mav

Re: Mechanismus pátých dveří 11 roků 7 měsíců ago #42170

• Johnny
  • Senior Boarder
  • Obdržená poděkování 3
Ahoj,

celé je to o správném nastavení odskoku. Zámek má 2 polohy a pokud to není správně seřízené, tak se na druhé zasekává. Můžeš to poladit seřízením dosedacích ploch na boku víka u spodní hrany okna - proti tomu jsou gumy i na karoserii. Další nastavení jde provést na pantech - jsou tam malé šrouby s šestihrannou hlavou, které určují míru "napružení" pantů. Doporučuji zkusit je lehce vyšroubovat nahoru tak, aby šly dveře stále zavřít, ale zároveň aby se dostatečně nadzvedly.

Něco měnit umí každý. Šikovný servisák spoustu věcí jen seřídí a funguje to dál. Náš Brouk má 14 let a teprve teď uvažuji o výměně zámku víka kufru. U tebe je to tedy podle mě dosti předčasné.

Samozřejmě že to nemusí být tvůj případ, ale začal bych tady.

Re: Mechanismus pátých dveří 11 roků 7 měsíců ago #42171

• Mav.
  • Fresh Boarder
Ahoj Johnny,

Díky. Doufám že to nezakřiknu, ale nyní 5. dveře po odemknutí odskočí pokaždé natolik, že jdou zvednout.
Rozebral jsem a očistil ty dorazy a nastavil jsem je na minimální výšku, aby ty dveře mohly jít níže.
Potom jsem vytočil ven tak o tři závity ty aretační šroubky.
Ještě mi vrtá hlavou ta tvrdá guma nalevo ve spodní části mechanismu zámku, co jí ten technik tak snadno vytáhnul.
Nasadil jsem ji zpět, tváří se jako před tím, tedy že tam vždycky byla takto, ale nevím.
Asi to bude chtít podívat se na vrakovišti, jestli tam najdu takový kousek abych viděl jak to má vypadat v pořádku a jak je to přidělaný.

Každopádně ještě jednou díky a přikládám pár fotek dotčených součástí, pro případ, kdyby to někdo potřeboval taky poladit.

Mav
Poslední úprava: 11 roků 7 měsíců ago od Mav..

Re: Mechanismus pátých dveří 11 roků 7 měsíců ago #42173

• Johnny
  • Senior Boarder
  • Obdržená poděkování 3
Ahoj, jsem rád že pomohlo :-). Pro příště, až to bude zase zlobit, už stačí jen vytočit trošku ty šroubky. Ale samozřejmě ten zámek to jednou chtít bude, ale to je ještě jednou tolik co tvůj brouk má ;-).

Ale pořád nevím, kterou myslíš gumu - já totiž asi nemám vytahovací. Kdybys to vyfotil, tak ti možná řeknu co s tím.

P.S.: velmi pododbně jde seřídit i přední kapota :-)

Re: Mechanismus pátých dveří 11 roků 7 měsíců ago #42174

• Mav.
  • Fresh Boarder
Ahoj Johnny,

Už jsem to fotil. Tak jsem použil stejnou fotku a přidělal k ní amatérsky v malování popisky.

Mav
Vygenerováno za 0.085 sekund